PERHATIAN! PENGGUNAAN BAHASA DALAM BLOG INI TIDAK SESUAI DIGUNA PAKAI DALAM KARANGAN BAHASA. HARAP MAKLUM. FOR NON-MALAYSIAN, I'M SO SORRY. THIS BLOG CURRENTLY IN MALAY. -penulis blog-

Saturday, May 14, 2011

Kerana Hampir Serupa

Pada suatu hari, seorang gadis gemukpendek keluar untuk
membeli-belah di pasar raya.. walaupun dia sedar jarum jam 
bergerak perlahan menuju ke angka 10, tapi dia tetap memberanikan
diri untuk pergi ke pasar raya tersebut..  maka satu pengembaraan
pun bermula..

"ayah, nak duit nak pergi beli barang.."

"nak berapa?"
(ayahnya bertanya sambil tangan membuka dompet comel miliknya..)

"nah.. 50 cukup tak?"
(huluran not 50 itu disambut mesra oleh gadis gemukpendek tersebut)

"cukup laa kot.. ayah nak tambah lagi ke?"
(perkataan kot itu sudah cukup menggambarkan sesungguhnya 50
tidak mencukupi!!)

mendengarkan anaknya berkata sedemikian, maka si ayah pun mengeluarkan
lagi satu wang kertasnya berwarna biru.. si gadis gemukpendek pun
menyambut huluran tersebut lalu...

"hahahahahaha!!"
(entah virus apa yang menyerang si gadis gemukpendek.. tiba tiba je
gelak sampai meleleh air mata)

si ayah kebingungan lantas dia memandang tepat ke arah helaian
not berwarna biru itu.. tanpa disogok, si ayah tersenyum malu..

baru laa si ayah sedar.. rupa rupanya not berwarna biru yang disangkanya
RM50, adalah RM1.. 



kemudian tersipu sipu si ayah mengeluarkan wang kertas RM50
dan mengambil semula wang kertas RM1.. 

~THE END~

the moral of the story : berhati hati laa semasa mengeluarkan duit untuk
diserahkan kepada siapa siapa pun.. dan lagi satu, kan bagus kalau pihak 
kerajaan Malaysia membezakan setiap wang kertas dengan warna yang 
berlainan.. buat laa warna PINK ke.. warna PURPLE ke.. warna 
KELABU TAHI ANJING ke..

PEACE!

KAWAN KAWAN YANG DIPROMOTE BLOGNYA KALI NIH:

11 comments:

  1. Siapakah gerangan gadis gemuk pendek tu ye??haha

    ReplyDelete
  2. amek je lh seringgit pon....
    nk byk2 buat ape..
    bknnye ko nk belanje ak pon..

    ReplyDelete
  3. amal: errr... entah laa.. hahaha!!

    qila: jeles seyh kau nih..

    ReplyDelete
  4. hahahaha.....cian ayah hang....sib bek bg anak dia, kalo untuk bayar camana...mesti cashier tu tertunggu2...hahaha

    ReplyDelete
  5. nini: hahaha!! tu laa.. kesian kan.. anak dia pulak pergi gelakkan.. ishh ishh ishh..

    fattah: kenapa? ada yang tak kena ke... =.=''

    ReplyDelete
  6. hahahhaha.....eman ade mase peristiwa itu....

    ReplyDelete
  7. hahaha!! kau gelak sekali kan??
    sengal betul.........

    ReplyDelete
  8. Seringgit boleh buat tambang dari KL sentral pergi Mid Valley.

    ReplyDelete
  9. @nizam: yeke.. aku tak tahu pulak.. hahaha

    ReplyDelete