PERHATIAN! PENGGUNAAN BAHASA DALAM BLOG INI TIDAK SESUAI DIGUNA PAKAI DALAM KARANGAN BAHASA. HARAP MAKLUM. FOR NON-MALAYSIAN, I'M SO SORRY. THIS BLOG CURRENTLY IN MALAY. -penulis blog-

Saturday, April 16, 2011

Ditemu Dan Diduga, UiTM

hai hai hai!! hahaha!! happy semacam je hari nih..
mana taknya! Alhamdulillah interview pagi tadi lancar!
sampai rumah pulak dapat lagi satu tawaran.. RANACO MARINE
SDN BHD.. untuk hotel & management.. tapi sorry laa kawan.. 
IPTS direject awal2.. hehehehehehe..


"hoy2.. rezeki jangan ditolak.. bala jangan dicari.."


"gulp!!.. emmm.. maaf.. tapi IPTS sure2 parents tak bagi.."
(hahaha!! cakap dengan diri sendiri.. biasa laa tu.. 15% orang gilaaa 
zaman sekarang daripada golongan remaja!! <-- sumber kelas CB PLKN)


okeh.. sekarang Zee nak cerita sikit2 flow interview hari nih.. mana laa tahu
kot2 boleh jadi rujukan adik2 yang bakal diinterview untuk seni
lukis dekat UiTM.. ^_^

JAM 0820
*on call*
"hello assalamualaikum!" (selalu fifa yang bagi salam dulu.. langsung tak bagi
can dekat Zee nak bagi salam!! geram gilaakkkk!!)

"wa'alaikumussalam fifa.. fifa! tolong kita! please.." (buat suara comel weh..
baru dapat perhatian.. hahaha)

"haa.. apa2??" (dengan nada gelabah.. rupa2nya tengah curi2 makan dalam
bilik.. selebet.. bukannya bulan puasa pun.. =.='')

"fifa.. bacakan kita surah Yaasin ayat 9" (bunyi lain macam kan?? hahaha)

lepas tu fifa pun baca dan Zee mengulang semula.. haaa.. kenapa Zee
minta fifa bacakan?? senang je.. sebab Zee ingat2 lupa!! takkan nak
main bantai baca je kan.. so, tanya laa pada yang pakar.. malu bertanya
sesat jalan.. salah baca ayat suci al-Quran, lain maksudnya kawan2..
ohh sebelum terlupa! amalkan baca ayat 9 surah Yaasin sebelum masuk
interview sebab ibu kata, boleh menutup kesilapan kita masa interview nanti
dengan izinNya..

JAM 0840
*terjongket-jongket cari nama dekat board*
(mamat depan nih pun satu.. da tahu badan panjang macam galah..
tak payah laa berdiri paling depan.. Zee yang "kontot" nih terpaksa
lompat2 katak nak tengok nama!!) <-- can you imagine this??

board yang pertama Zee singgah tak ada.. so, pergi board yang kedua..
dekat situ baru ada.. panel 2, nombor 18!! after tu, mendaftar laa..
ingatkan after daftar boleh keluar kejap nak jumpa parents.. boleh
laa nak mintak restu kan.. (hahaha!! macam nak nikah pulak!) rupa2nya
terus que up untuk masuk bilik untuk test pertama, test yang sangat2
Zee takut!! test melukis =.=''

Zee dapat bilik hujung sekali.. berbekalkan nombor giliran 140,
lambat2 laa Zee jalan.. (tak ada kena mengena pun..) sebenarnya
Zee jalan lambat macam siput sedut sebab pakai heels.. OMG! 
benci gilakkk!!! da laa jalan slow! terjongket-jongket kaki nih!
kasut tu pulak asyik nak terlepas dari kaki bila Zee melangkah.. 
(terbeli saiz besar.. =.='')
baru je semalam berangan nak catwalk dengan heels yang baru beli nih..
last2 jadi macam nih pulak.. nasib baik 1 inci.. kalau 3 inci mahunya 
Zee bergolek-golek atas lantai!! (sebab jatuh laa mak cik..) adoyy..
for sure mamat dua ekor dekat belakang Zee nih membebel
sebab Zee jalan slow gilakkk!! (mintak ampun.. tak sengaja)
masuk2 je dalam bilik dengan muka yang tenang, terus nampak benda 
yang nak kena lukis..
MySpace
OMG!!!!

MELUKIS BANGKU ARTIS YANG ATASNYA ADA SATU
KOTAK PUTIH.. ATAS KOTAK ADA KAIN PETAK2
BERJURAI-JURAI DARI ATAS KE BAWAH MELILIT
LILIT DEKAT KAKI BANGKU.. =.=''
MySpace

masa tu.. Zee rasa macam nak keluar dari bilik tu.. ahhhh.. mampus..
dalam bilik ada 35 orang.. semua muka selebet je.. (rasa2nya Zee sorang
je yang nampak kemas.. serius! tak tipu..!!) takpe2.. memandangkan
Zee pernah diinterview sebelum nih, maka Zee tahu protokol2 nak kena
interview nih! yeah!! kredit untuk Zee!! hahahahaha!! (Zee 1, mereka 0 )

sebelah kiri Zee, ada seorang awek nih.. sebelah kanan, ada seorang
mamat.. awek tu kesian dia sebab kertas A3 yang dia bawak tak cukup
syarat.. nipis sangat.. so, Zee dengan baik hatinya bagi dia satu kertas A3..
(ehem ehem.. Zee memang dari dulu baik.. hahahahaha!!)
*dalam hati gelak kuat2 sambil kilat sambar menyambar dekat belakang*
after da habis baca arahan and dengar taklimat, kitorang pun diberi
masa 1 jam untuk melukis.. lukisan mesti ada 4 elemen yang dikehendaki..
(gilaaaa!! 1 jam mana cukup! =.='')
da lupa ingatan apa elemen2nya cuma ingat tona cerah dan gelap..hahaha
masa Zee melukis tu, Zee ingat chao sebab semalam dia kata 
buat titik lenyap! Zee pun buat laa.. tapi macam tak betul sangat
sebab tak dibenarkan guna pembaris.. hahahaha!! lepas tu ingat ema
sebab ema pro bab2 lukis perspektif nih.. entah macam mana
tiba2 je keluar muka cikgu noer!! erkkk...
MySpace
arrggghhh!! kenapa?? terus Zee lukis betul2.. kalau dekat maktab, 
selagi tak kena di mata cikgu, selagi tu kena buat balik.. ohh.. tidak 
sanggup.. + + kena kritik! adoyy... =.='' tapi dengan cara macam tu laa 
ramai budak seni sukses! hehehehe.. terima kasih cikgu! tengah syok2 
melukis, ada seorang hamba Allah nih annoying gilaaakkkkkkkkk!!
rasa nak bagi selipar je! nak je lenyek2 muka dia tu!! ketuk2 sampai penyek!
MySpace
 poyo je lebih! lukisan tak de laa cantik mana pun!! nak kritik2 lukisan orang
pulak!! kecoh!! memekak 24 jam!! (hahaha..emosi sekejap..) kalau Zee pakai
selipar confirm selipar tu masuk dalam mulut dia! (hahaha!! gebang je..
daripada buat benda selebet tu baik Zee fokus dekat lukisan)

start 0905.. Habis 1005.. after tu, kitorang dibawa masuk ke 
auditorium.. keliling auditorium tu ada meja2 mengikut panel.. 
hehehe.. nombor Zee 140.. alamatnya lambat lagi laa.. =.=''
sambil2 tu, usha orang lain.. serius tak sangka sebegini rupa!
ada yang rambut serabut! rambut macam sarang tebuan pun ada!
make up tebal gilaakkk! pehhh... kalah make up hantu cina!
 pakai selipar! baju tak tie in! pakai sneakers! (Zee 2, mereka 0 )
belum lagi time interview.. lagi dahsyat.. dengan yang
duduk macam dekat kedai kopi.. tangan gerak sana sini.. kaki
goyang2.. pehh... nih kalau mummy tengok confirm seekor2
kena sembelih.. nasib baik keluaran MRSM diajar protokol2
masa interview... ( Zee 3, mereka 0.. hahaha!!) fuhhh.. ^_^ 
*mummy adalah panggilan yang kitorang 
gunakan untuk panggil kaunselor kitorang dekat maktab*
sambil2 tu jugak, mulut Zee terkumat-kamit mengulang-ulang
bacaan surah Yaasin ayat 9..

JAM 1125
akhirnya giliran Zee.. SYUKRAN YA ALLAH sebab bagi Zee
interviewer yang best gilakkk!! ikuti perbualan kami ^_^

"cakap apa??"

"assalamualaikum.." (sambil tersengih macam kerang busuk! adoyy..
terlupa pulak.. kalau mummy tahu nih habis kena ketuk!)
MySpace

"haaa.. wa'alaikumussalam.. duduk.."

pehh.. cik puan tu mengusha Zee macam nak telan.. tiba2 senyum..
erkkk.. dia betul ke tak nih?? hahahaha!! (jangan pandang Zee macam
tu.. Zee tahu Zee lawa hari nih.. hahahaha!! ehem ehem.. perasan je)

"lagi sorang seni halus! haa!!
apa yang awak tahu pasal seni halus nih??" (da agak da..
mesti tanya benda nih..)

"berdasarkan apa yang saya tahu, seni halus nih cuma melibatkan
seni tampak.. dan ada 4 cabang.. lukisan, arca, cetakan dengan
catan.."

orang tu terangguk-angguk.. yang lagi sorang sibuk membelek
fail Zee..hmmm..

"apa yang awak nampak bila awak ambil course nih?? about
your future laa"

"emm.. buat masa nih tak berapa tahu tapi aim saya satu je nak
jadi cikgu seni.." (aahhhh..jawab je.. hahaha)

terus dua-dua panel tu pandang Zee.. err.. ada yang salah ke??

"kenapa tak apply maktab perguruan je.. UPSI ke.."

"emm.. sebab saya nampak UiTM banyak mengeluarkan penggiat
seni yang berkualiti.. kalau tengok tokoh2 seni negara pun banyak 
dari ITM..(nama UiTM dulu2 sebelum transform jadi UiTM)
contohnya amron omar, dzulkifli buyong, sharifah fatimah..
cikgu saya pun keluaran UiTM.."
(hahaha!! happy gilakkk boleh jawab macam nih..)

kedua-dua panel tu pun mengangguk-anggukkan kepala mereka..
yang lawaknya.. serentak pulak diorang angguk.. Zee pun senyum je
laa.. nak gelak nanti diorang ingat Zee ada masalah mental.. hahahaha!!
MySpace

"apa nama cikgu awak?"

"emm.. cik noer suhaili"

panel tu just anggukkan kepala je.. tak tahu laa kenal ke tak..
(asyik angguk je.. tak terkehel ke leher tu??)

"why did you choose this course?? result SPM awak sangat bagus!
why don't you take law.. or accountancy.. emmm.. mana lukisan
awak?? dengan port folio kalau ada"

"ohh ohh.. maaf2.. terlupa pulak.." 
(memalukan betul laa.. kesilapan kedua Zee..)

"see.. your A's.. BM.. BI.. SEJARAH.. hmmm.. and awak ada banyak A+!! 
layak sangat nih nak apply law.. awak ada apply apa2 lagi selain yang nih?"

"ada.. tapi kplspm.. dapat juga interview.. ada juga minta cikgu
seni tapi tak dapat.. dapat cikgu pendidikan khas.."

"ohh.. awak memang nak jadi cikgu??"

"boleh laa.. agak cenderung ke arah tu.." (yeke?? hahahaha)

"adik beradik awak ada berapa? anak ke berapa?"

"adik beradik ada 5, saya anak ketiga"

"ohh..atas awak abang or kakak??"

"abang dan kakak"

"kerja apa diorang sekarang??"

"abang final year dekat UTP course engineering.. kakak dekat
RIT amerika, biotech"

"biotech? dekat mana tadi??" (tu laa.. lain kali Zee cakap fokus! hahaha)

"RIT.. amerika"

"see.. RIT.. apa first choice budak nih??" (tanya dekat member dia nih)

"first choice dia fine art.. second fashion designer.. awak kalau ada
dua tawaran sama ada fine art dengan fashion designer.. yang mana
awak ambil??"

"fine art! (confident nih! dengan muka berseri-seri) saya tak minat
fashion walaupun saya tahu menjahit.."

"awak nih pelik laa.. pandai2 haa.. abang UTP, petronas.. kakak RIT..
rochester amerika.. sayang laa awak nih.."

"budak MRSM nih.." (sambil tunjuk sijil2 Zee dekat member dia tu)

"MRSM??!! (dengan muka terkejut beruk, panel tu tengok sijil2 Zee) 
awak tak nak cuba apply lain??"

"tak minat.. lagipun memang dari dulu suka lukis2 nih.. tapi bukan
saya sorang je.. adik yang bawah saya pun seni jugak tapi muzik.."

"ohh yeke.. dia form berapa sekarang?"

"baru form two.."

"sekolah asrama penuh jugak?"

"ehh.. dia tak.. dia sekolah biasa je.. tapi form 4 mungkin nak
masukkan dia sekolah asrama tapi vokasional atau teknik laa sebab
dia cenderung ke arah tu.."

"ohh.. variasi laa adik-beradik awak nih.."

Zee tak jawab tapi senyum je laa.. sejuk hati bila nampak
panel dua orang nih tersenyum-senyum.. maknanya diorang
tak ada masalah interview Zee.. (betul kan?? ke Zee je yang perasan?)


"okeh.. cuba cakap apa benda nih??" (sambil memegang satu kertas A4
full dengan titik2 dalam 4 boxes yang berlainan)

"errr.. (apa benda nih??) 72.."

"okeh... yang nih pulak??" (box bawah 72 tu pulak)

"emmm.. (yang nih confirm Zee tak berapa pasti! takpe2.. buat2 cool)
gunting??"

panel tu angguk2 then tunjuk something dalam box yang sama cuma
bawah sedikit daripada gunting tadi..

"bulatan??" (adoy..test rabun warna dia susah gilaakkkkk!!)

"bagus! apa nama semua benda nih?? test..??"

"rabun warna.." (hek elehhh.. apa punya soalan dia tanya nih.. hahaha)

"haaa.. pandai.." (serius Zee rasa kena treat macam budak tadika..)
       
"hmmm.. da dia minat kan.. nak buat macam mana.. not bad..
you got talent.. kerja pun bagus..(ehem ehem.. kembang sikit)
tengok kerja2 awak nih.. rasa2nya macam sesuai ambil interior
designer je.." (sambil belek2 folio seni SPM)

"tengok lukisan tadi! (sambil meneliti lukisan yang Zee buat masa
test melukis selama satu jam tu) awak sorang je yang kami interview hari 
nih pakai teknik cross hatch! da kira mahir laa nih.." (adoyy.. tak yah
laa puji2.. nasib baik dapat tahan kembang... hahahahahaha)

"boleh nampak laa awak betul2 minat.. lukisan2 awak pun bagus..
cuma sayang laa.. awak boleh pergi jauh dengan result awak
nih.. tapi kami tak boleh nak buat apa2 laa.. kami boleh sokong
awak je.. okeh.. itu sahaja.. terima kasih.." 

"terima kasih puan.." (sambil salam dua orang panel tu..)

Zee pun melangkah dengan lemah lembut ala2 gadis melayu gitu..
hahaha!! pehhh.. lega gilakkk!! satu interview da settle.. tinggal
lagi satu, kplspm pulak.. nasib baik Zee tak sebut nama chao seperti
yang dia ajar dekat Zee semalam.. kalau tak confirm panel tu tag
Zee nih gilaaa.. =.=''
(chao memang suka bagi ajaran sesat.. zombie betul laa mamat nih..)

senang je interview dia.. yang susahnya test melukis dengan kreativiti
laa.. kepada adik2 yang nanti dapat temu duga untuk seni lukis UiTM,
dengar laa nasihat akak yang comel nih.. korang lukis guna teknik
cross hatch! dijamin panel korang terkejut + suka! (tapi kalau tak pro jangan
buat.. cari nahas je.. lagipun teknik nih ambil masa yang agak lama..
hehehe.. bukan nak kata Zee pro tapi boleh laa jugak sikit2..) 
lagi satu, kalau dia tanya apa2 pasal seni, jawab laa dengan gaya anda nih 
berpengetahuan.. kalau dapat selitkan fakta lagi best! nampak laa kesungguhan 
korang nak ceburi bidang nih.. tapi kalau tak tahu, jangan buat2 tahu.. 
salah fakta pasal seni habis laa kau.. haa!! outfit korang please laa.. penampilan 
korang menjadi first impression panel! lepas tu, pandai2 laa korang tarik 
panel2 korang untuk berbual supaya suasana tak tegang.. panel senang hati, 
korang pun happy.. macam Zee.. diorang tak banyak tanya pasal seni.. 
awal2 je.. yang lain2 borak2 pasal adik-beradik.. =.='' hahahaha!!
so, tak payah susah2 nak perah otak nak jawab apa.. kan kan kan??
kalau blur2 lagi pasal preparation untuk interview, klik sini!
boleh laa jugak tolong sikit2.. ^_^

 ini laa namanya teknik cross hatch!
bila da buat berulang-ulang kali untuk menghasilkan kesan bayang
dan tona cerah/gelap serta menampakkan bentuk objek,
jadi laa macam lukisan dekat bawah nih..

hasil lukisan Zee lebih kurang macam nih laa.. (hahaha!! perasan gilakk!!)
tapi Zee tak lukis yang atas nih.. Zee lukis macam yang diarahkan
cuma shading and tona cerah/gelap tak berapa cukup sebab tak cukup masa.. 
perspektif yang Zee buat pun kurang tepat.. almaklumlah.. dulu dekat maktab 
perspektif memang fail.. cross hatch yang Zee buat pun tampak kasar..
lukisan atas nih bukan hasil kerja Zee.. 
hasil kerja Zee tak seperfect yang atas nih!

p/s: sekarang nih tinggal nak berdoa je supaya diterima
masuk untuk further study dekat UiTM.. ^_^
tapi kalau tak dapat redha je laa.. Allah tidak mengizinkan..
MySpace
thank you kepada semua yang banyak tolong Zee..
ibu, ayah, kak ngah, abang, aeman, fahmi..
thank you cikgu bagi nasihat banyak2..
thank you onie bagi link abang tu..
thank you fifa bacakan surah Yaasin ayat 9..
thank you pidot atas semua petua2 interview kau tu..
thank you nizam sebab ingatkan pasal perspektif..

24 comments:

  1. Uitm BM kea interview? gila seronok;D

    ReplyDelete
  2. best bapak...!!! hahhaha... kt nk3!!~ weheeeeee.. nk curik otak azeemaa.. wakakakaka~ hahaha, btw, t kt nk azeema bwat lukisan byk, kt nk jual.. sekurang2 nye dpt duet~ haih.. dpt kt mkn sedap2~ haha,

    lg 1!!! adek2 kt tgh berebut mkn kat bawah kt bwk naek atas mkn sorang2.. nampak tamak x?? btw, hasilnye.. kt kenyang!!

    ReplyDelete
  3. aku terkejut jugak!
    tapi ikut panel laa.. budak sebelah aku
    kena BI..
    tapi rojak2 laa..

    ReplyDelete
  4. HAHA.esok kalau aku kena BM, aku nak guling2 kat atas jalan tar dowh. elak kena lenyek ngan kapal terbang jea;P

    ReplyDelete
  5. jgn risau lh...
    ko dpt ni..
    ak dpt rsekn....

    susah gak an test nk amek seni lukis...
    :)

    ReplyDelete
  6. pidot: aku tak rasa kau kena BM.. kau tengok jugak laa aku course apa.. budak2 yang apply kiri kanan aku dapat C,D SPM.. =.=''

    fifa:kita tak banyak melukis laa.. jarang2..

    qila: terima kasih.. kau punya tunggu mei nanti oke..

    ReplyDelete
  7. aku pun dapat rasa jugak. weyh2. aku nak num ko. ak send num ak kat inbox FB ko japg. aku ad last ques nie.

    ReplyDelete
  8. sronok lh ko kn...
    untung org ada talent ni..
    muzik ke..lukis2 ke..nyanyi ke..

    tgk je cm siti.. kerja dok nyanyi2 jd kaya rye skang..kawen pulak laki kaya.. bertambah2 kaya!!

    ko jgn jd ckgu.. continue tros amek master jd pensyarah..

    ReplyDelete
  9. tau..memang nak jadi pensyarah seni pun..
    yang time interview tu terjawab nak jadi cikgu..
    nasib baik dapat back up diri..
    kan aku da plan masa depan..
    tunggu masa nak laksanakan je.. ^_^

    ReplyDelete
  10. 1 je yg ko x penah lg nk lukis...
    POTRET... ^_^

    btw, congrats! smoga ko dpt la!!

    ReplyDelete
  11. err..
    kalau benda alah tu sampai sekarang aku
    tak berani nak lukis lagi..
    hehehehe

    ReplyDelete
  12. wakakaka...nampaknya kau x sebut nama aku.

    aku x tahan kau ckp muka yg laen selebet..hahaha

    aku rasa kalau kau sebut nama aku, mmg patah leher la dia angguk2. cnfrm lulus..hahaha

    papepon, congratulation la sbb dapat buat dngn baik. Aku da kata kau mmg terer...haha

    ReplyDelete
  13. budak art mmg slalu selebet pon.oh.aku bdk multimedia k.hahahaha

    ReplyDelete
  14. weyhh,bapak best doe interview kauu..
    insyaALLAH kau dapat punye laa...
    aku bace senyumm bangga jea tgk member aku nie berjayakkk!!hehe..=D
    betul zee untung kite ader mock tuh..so mmg well prepared la jugak..tinggal nk tmbh keyakinan jea..
    anyway,best of luck n love u!!

    ReplyDelete
  15. Haha.
    tak aci gilaa kan kau dapat BM
    aku kena english kot.

    Good Job Azeema !!
    mesti lukisan kau lawaaaaa kan kan
    jeles nehh

    ReplyDelete
  16. jenon: mock bagus weyh.. thank you so much!

    amirah: nak buat macam mana.. nasib badan laa... hahahaha!! lukisan biasa2 je weh.. tak cukup masa 1 jam nak siapkan semua.. =.=''

    ReplyDelete
  17. ak bdak skola harian..
    nnti ajr ak intrview.. hehehehehe

    ReplyDelete
  18. penat dh ak bce ulg2 kli..

    new entri pleaseeeeeeeeeeeee........
    hak3!!

    ReplyDelete
  19. wahh azimahh! besnye! tahniah ! mesti dpt ni :D amiin. good luck tau ;)

    ReplyDelete
  20. herm betol la tu!

    banyak gile kekwn sbp n kemen
    jeles ngn dak mrsm
    sbb kte dpt exposure interview
    awal kat mrsm..
    dorang xtaw wat resume pon
    ade gak yg xtaw ape tu 'resume'...
    mmg kne syukur under mrsm

    fyi...
    kaw mmg ade bkt seni la
    aq de gak usha lukisn kaw
    "kemas" n "speechless" tu yg
    aq bole describe..jgn kembang

    :D

    actually aqu
    JELES tgk korang yg amek seni ni
    sbb aqu nak amek seni gak walau tulisan
    aq comot..huhu..jeles sesngat
    dlu aq antare dak top ujian seni kt
    high school,xpnah dpt b sbb idea aqu selalu pelik cecece..kisah dlu la
    cg ain pown de ajak aq wktu f4 TAPI
    1.aq trlampau sayang nk tnggalkn tasawur
    2.kalo aq amek 11 sub,owng ckp aqu bajet lak
    3.akhir f3 smpai skrng ,aq kne simtom
    shaking@parkison gitu?cmne nk pegang brush kn
    sedey...~,~
    kesimpulan aq xamek

    pkir betol2 krjaye kaw nak!!
    jgn slh lngkah
    btw
    gudluk wateve u do soon,cg azeema!

    what cg azeema??!
    xleh byng kaw jdi cg
    peace:D

    ReplyDelete
  21. hehehe..

    aku pun rasa cam tu gak kalau kau amek 11 sub mesti orang ingat kau bajet.. =.=''

    parkinson?? whoa! tak pernah tahu pulak..
    hohohohoho..
    masih terlalu awal nak panggil aku cikgu weh..
    *segan laa pulak*
    hahahahaha!!

    ReplyDelete
  22. zee! tahniah! ya Allah mmg rezeki kau. pape pun i will back up u! best3! rasa nak baca lg!

    ReplyDelete