PERHATIAN! PENGGUNAAN BAHASA DALAM BLOG INI TIDAK SESUAI DIGUNA PAKAI DALAM KARANGAN BAHASA. HARAP MAKLUM. FOR NON-MALAYSIAN, I'M SO SORRY. THIS BLOG CURRENTLY IN MALAY. -penulis blog-

Tuesday, April 26, 2011

Couple Islamik?

hmmm.. isu kali nih agak berat sebab istilah couple nih
da macam sebati dengan hidup remaja.. bukan remaja je..
budak2 hingusan pun da pandai da.. hahahaha!!
apa2 pun, Zee cuma nak tunjukkan kisah pagi tadi,
bermula dari jam 0111 sehingga laa jam 0139..
ada laa seorang hamba Allah nih bikin Zee paannnnaasssss!!

*tiada kena-mengena dengan orang2 yang like dan memberi komen..
harap maklum..*
Zee tak kisah kalau nak berkawan.. tapi Zee sangat2 pantang
orang bangkitkan isu couple!! Zee tahu Zee tak hangat di pasaran..
bagi free dekat tepi longkang pun tah siapa yang nak kutip kan.. =.=''
(yalahh.. Zee  kan katak.. hahahaha)

"awak tak ada pakwe ke??"
"takkan laa orang **** macam awak tak ada pakwe"
"ke awak yang jual mahal?? tak baik tau.."

lelaki2 yang tanya macam nih memang mintak selipar dekat
muka diorang.. after je encik nih tanya macam tu, terus 
kitorang berperang!! muahahaha!! tapi nampaknya encik
nih berperang dengan salah orang.. padahal Zee tak hebat
mana pun.. senjata yang Zee ada pun ala kadar je..
maaf laa ye encik! 

*perbualan dipotong-potong untuk menjaga air muka kami.. hahaha*
dot hijau, Zee yang cakap
dot biru, encik tu yang cakap

*Zee sangat blur apa kena-mengenanya pepatah tu
dengan zina hati.. please somebody tell me.. =.=''

 *nih time emosi tengah meletup-letup!
sampaikan eja 'sekalipun' pun boleh salah.. hahaha


*apa entah yang encik nih amin kan.. =.=''
 *cehh.. ustazah??!! kau perli ke weh..

 dia bagi phone number!! siapa nak, bagi tahu ye.. muahaha!!
encik ohh encik.. kalau saya ada masalah nak datang ke JB 
pun, saya ada ramai kawan dekat sana.. so, tidak perlu
laa saya mencari encik yang saya tak kenal hati budi nih..
terima kasih ye encik.. 
*macam takkan ke sana je* tu Zee saja2 je nak buat dia panas..
jahat kan kan kan??
"kalau kita jaga adat kita".. okeh, encik.. buktikan yang
encik mampu melakukannya.. ^_^

okeh! berbalik kepada tajuk post kali nih..
sebenarnya, secara jujur sampai sekarang Zee tak tahu apa
hukum couple.. cuma yang Zee tahu, tak ada istilah couple islamik..
(okeh.. kalau salah harap perbetulkan Zee..)
cuma Zee selalu dengar orang kata hukum couple haram..
tapi ada yang kata boleh selagi kita menjaga batas2 pergaulan
dalam Islam.. bagi Zee, (nih pendapat Zee okeh!) tak salah kalau nak
couple yang membawa ke arah kebaikan.. contohnya couple untuk
boost up spirit nak belajar, nak dapat cemerlang dalam exam, nak
ada someone sebagai bodyguard, nak dapat protection yang lebih..
but make sure adab pergaulan dalam islam dijaga!
okeh, kes  nih banyak dekat maktab Zee.. ^_^ 

Zee pun malas nak ulas panjang2 sebab Zee pun banyak buat
kesilapan.. ilmu pun tak cukup lagi.. tahu basic2 je.. kang salah
cakap, habis laa Zee jadi ZEE PIN! buat ajaran sesat.. hahahaha!! 
and Zee tak pakar bab2 agama.. orang yang selalu guide Zee..
Zee tak pernah lagi guide orang.. 

apa2 pun, cuba refer dekat links bawah nih.. mungkin membantu..

p/s: thank you zul iskandar sebab tolong Zee masa di medan perang menentang 
encik yang tak dikenali tu.. hehehe.. kalau ada salah dan silap, sila perbetulkan.. 
kita sama2 belajar okeh.. ^_^
ohh ohh.. sorry laa chat box tak clear.. tu snap pakai phone nak send dekat 
seseorang untuk mintak tunjuk ajar.. kepada encik.. saya menyusun 
sepuluh jari memohon maaf.. rasa macam rude pulak gaduh2 macam tu 
dengan encik yang lagi berumur daripada saya.. kepada kawan2, yang baik 
kita jadikan pengajaran.. yang tak elok kita buang jauh2 dalam
lubang jamban.. jangan lupa flush.. PEACE!

20 comments:

  1. sy sndri pun tak pro bab2 ni
    but u can view dis page..

    http://almerbaui.wordpress.com/2007/11/17/hukum-bercouplehalal-or-haram/

    n dis too

    http://ms.shvoong.com/books/1744553-sebab-menjadikan-ber-couple-haram/

    ReplyDelete
  2. thank you anonymous..
    really2 appreciate...

    ReplyDelete
  3. ak dh insaf....
    a dh x buat... :)

    pndai ko debat dgn dia ye....
    t'kejut ak!

    ReplyDelete
  4. pergh..!!
    x fce 2 fce ko ni mmg gempak kn ckp....
    ble jmpe sepatah haram x nak klua dr mulot ko!

    ReplyDelete
  5. jangan banned aku.. hahaha!!

    qila: aku memang macam nih laa.. pantang ar orang merendah-rendahkan aku yang tak de kapel nih.. geram tau tak!!

    ReplyDelete
  6. whoa!!zee..hebat la ko..nape tak habaq mai kat ak!!bley ak pelangkung sket mamat tuh...haahahah!!cmni la heroin ak!!!

    ReplyDelete
  7. errr..heroin kau??
    bilaa pulak aku jadi heroin kau nih..
    =.=''

    ReplyDelete
  8. t'jumpa blog scre tk sengaja :)April 26, 2011 at 11:50 PM

    mcm apa yg awk da ckp,
    takkn dpt jge jugak..
    so kapel utk belajar pun sma for me..
    still letakkn psgn di tempt yg pertama
    dlm hati.. dan menaruhkn cinta yg plg utama kpd psgn walhal Allah yg sepatutnya lebih dicintai..
    btw,good post.

    ReplyDelete
  9. zeema.. i like this post..bagus cara zeema jawab kat encik dot biru tuh..yang pasal dia tanye zeema xkan nak kawen ngan owang yg xkenal hati budi tuh...sebenarnye..dalam islam ada satu konsep perkenalan yang diberi nama ta'aruf dimana proses mengenali hati budi..konsep ini xsama dgn couple..sbb cpl banyak diselit dgan perasaan yg mampu membawa ke arah maksiat dan mampu membunuh iman..iman tu sangat susah dijaga tapi senang dirosakkan :)

    ReplyDelete
  10. hehehe.. thank you..
    tak tau pun ada konsep perkenalan tu dalam islam..
    hehehehe

    ReplyDelete
  11. t'jumpa blog scre tk sengaja :) :
    thank you :) bila fikir2kan balik apa yg
    encik/cik cakap, baru saya sedar..
    betul betul betul.. hahahaha!!

    ReplyDelete
  12. post yg bgus.
    but i cant giv any opinion.
    i dont hav any idea bout coupling, bout this
    topic.
    but at least by readg this post i tau somethg yg i hd never know before.
    im not good in my own religion.

    ReplyDelete
  13. ohh.. takpe2..
    thanks for reading.. ^_^

    ReplyDelete
  14. zeema,jgn r mntioned nme aku..sgn ouh..
    btw,taaruf yg tika ckp tu btol la..
    utk knl aty budi at the smetime kita dt ngelak zina..
    pndm perasaan xjd mslh asalkn tidak trlalu obses..
    bnyk agy cinta yg kita kne kejar..
    especially cinta ILAHI..
    itula cinta yg hakiki...
    selamat dunia akhirat klu brcinta ngn ILAHI..

    ReplyDelete
  15. ada jodoh x kemana, dah sejak azali..

    wakakaka..nasihat aku kau guna. hehe..

    bagus2...x sangka pemikiran kau cam aku walaupon kau blur2~~

    ReplyDelete
  16. hehehe..

    kan aku kata orang selalu guide aku..
    aku tak pernah lagi guide orang..

    so, semua yang aku cakap tu berdasarkan apa
    yang orang selalu nasihat dekat aku.. ^_^

    ReplyDelete
  17. wahh semart la zee! :D ksik gegar sket pale mamat tuh. huhu. tu la org ckp, niat mghalalkan cara pdhl dah trg lg brsuluh yg bnda tu haram. tp still nk buat jgk. mudah2an kita semua terhindar drpd mlkukan bnda tu. amiin :)

    ReplyDelete
  18. perkataan paling tajam yg aku nampak.."USTAZAH"

    hahahaha

    ReplyDelete
  19. ayu: amiinn :)

    nizam: hahahaha!! tajam gilaaaa.. lebih tajam daripada nasihat2 kau dekat aku.. hahahahaha!!

    ReplyDelete