PERHATIAN! PENGGUNAAN BAHASA DALAM BLOG INI TIDAK SESUAI DIGUNA PAKAI DALAM KARANGAN BAHASA. HARAP MAKLUM. FOR NON-MALAYSIAN, I'M SO SORRY. THIS BLOG CURRENTLY IN MALAY. -penulis blog-

Monday, March 21, 2011

Hello pasar bisik!


pemandangan dekat sawah padi memang sangat cantik!
lagi2 time padi da masak..(orang kata laa)
bila teringat pasal sawah padi, Zee teringat dekat
seorang kawan Zee nih.. dia teringin nak baring
atas sawah padi! OMG! tahu tak tanah sawah padi tu
berselut! kotor! adoyai..

haikal.. anda masih teringin nak baring?? hehehe..

okeh2.. berbalik kepada topik kita pada hari nih ye..
hehehe.. pernah dengar tak nama pasar bisik??
macam misteri kan bunyinya..?? (kalau tak diam je!)
Zee nak cerita tentang Pasar Bisik Kota Kuala Muda..
tiba2 rasa nak cerita sebab ada kawan Zee nih first
time dengar.. and dia tak dapat bayangkan..maybe
post kali nih dapat membantu..(mana laa tau kan..)
pasar nih ada dekat kampung Zee, Kota Kuala Muda,
Kedah Darul Aman..

kalau nak diikutkan, Zee pun tak tahu sangat pasal pasar
bisik nih.. apa yang Zee tahu, terletak di tepi pantai kuala
muda and cara nak membeli adalah dengan berbisik-bisik..
hasil tangkapan laut semuanya segar! tak tipu!

pantai kuala muda.. jangan try2 nak mandi ye..
tak ada orang yang mandi di sini..

nelayan-nelayan membawa ikan yang baru lepas
ditangkap.. nak jual terus! fresh ohh... :)


hasil-hasil tangkapan laut akan diletakkan ditengah-
tengah pasar untuk dilihat oleh para pembeli..
kemudian..proses bisik-bisik pun bermula..
hmm...kalau proses membeli pun bisik-bisik..
adakah ini bermakna pasar nih sunyi sepi??
 tak mungkin sepi.. huhuhu..
ada laa jugak sikit2 bunyi..
(kenapa mesti bisik2??)
manalah Zee tahu.. hahaha!! okeh2.. yang Zee tahu laa
kan.. sebab bisik2 nih nak rahsiakan harga yang kita
tawarkan dekat nelayan nih.. si nelayan akan mendengar
bisikan dalam 5-8 orang kemudian dia pun memilih
pemenang antara mereka2 yang berbisik tadi..
yang terpilih tu, confirm!! dia menawarkan harga
yang paling tinggi.. hehehe.. bila Zee tengok lama2
rasa kelakar pulak.. tapi itu laa keunikan pasar bisik nih!

haaaahhhh!! Zee ada kemusykilan sikit time tengah
usha2 orang dekat pasar bisik nih..
lihat dalam bulatan merah! especially mereka2 yang
berkenaan dengan PLKN!
pelik bin ajaib!
macam mana dua orang mamat nih boleh ada
seluar celoreng?? sedangkan seluar tu langsung
tak boleh bawa keluar dari kawasan kem!
hmmm... dalam kepala Zee fikir satu benda je..
SELUDUP!
OMG! tak baik bersangka buruk.. okeh2..
biarkan saja mereka2 ini.. tak ada kena-mengena
dengan hidup Zee.. dalam pemerhatian Zee..
ramai dekat pasar nih yang pakai inner celoreng..
hehehe.. tak sangka ye!

Zee pun teruskan mengusha orang berbisik..
hehehe... tiba2..ada something yang buat Zee tertarik!
nelayan ini membuatkan mata Zee terbuka sebesar
bola golf! (tipu je..)

lihat baju dia..hahahaha!!
Zee terus tergelak bila nampak.. tanpa membuang
masa, snap laa.. hehehe..

jurulatih PLKN jadi nelayan?

okeh Zee..stop fikir pelik2.. bak kata ibu Zee..

"dia pakai baju anak dia kot"

hmm..boleh masuk akal jugak ye..
okeh..itu sahaja yang Zee nak cerita.. sebarang
kemusykilan tanya Zee okeh.. kalau ada keinginan
nak pergi pasar nih, just let me know.. mana laa
tau kot2 Zee boleh bawak.. hehehehe..

**p/s : sorry kepada yang terasa.. PEACE!

*hiasan semata-mata

3 comments:

  1. ahahhaha,.aq suke post ni!

    ReplyDelete
  2. bkn laaaa mungkin... dy beli kat pasar malam kot~ ahahahhaha

    ReplyDelete
  3. sungguh unik warga pasar bisik ini :)

    ReplyDelete